După 4 luni de lucrări de reamenajare si tehnologizare, fântânile din Piața Unirii devin adevărate fântâni urbane și se redeschid publicului pe 20 septembrie, cu un show spectaculos, devenind astfel un nou reper al Bucureștiului secolului 21. Acestea sunt primele fântâni din Europa care se bucură de echipamente de ultimă generație și oferă o nouă perspectivă apei și orașului deopotrivă. La inaugurare ele vor oferi un adevărat regal artistic ce va explora o narațiune universală a apei, iar spectacolul este gândit astfel încât să ducă vizitatorii într-o călătorie prin 7 lumi care vor vorbi despre România – lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală și lumea Centenarului, toate prefațate de lumea astrală.
Reabilitarea fântânilor a implicat o investiție inițială estimată la 7 milioane de euro. În urma modernizării celor 17 fantani de la Piața Unirii, devin un punct de atracție urbană pentru vizitatorii orașului. Toate echipamentele au fost instalate în bazinele și structurile deja existente. Abordarea a presupus un „facelift” fântânilor care au numeroase caracteristici clasice.
Elementul sculptural central a fost păstrat și integrat în totalitate în noul design. Fântâna centrala din Piața Unirii are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar și proiecții laser. Dispunerea ecranelor de apă va oferi un efect tridimensional unic în Europa. Acum sistemul monitorizat complet digital permite controlul oricărei unități individuale din întregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe 1.4 km de la Piața Alba Iulia până în Piața Constituției.
„Apa ta. Responsabilitatea noastră este sloganul companiei Apa Nova și suntem mândri că am reușit să implementăm cu responsabilitate acest proiect de marcă. Fântânile din Piața Unirii sunt un simbol al orașului la care noi ne raportăm iar pentru Apa Nova este o onoare să își pună amprenta asupra unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de dezvoltare urbană din ultimii ani” a declarat Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova.
Proiectul a fost, pe cât de provocator, pe atât de ofertant din punct de vedere creativ. Caracteristicile deosebite ale noilor fântâni sunt rezultatul experienței și expertizei internaționale a echipelor și companiilor implicate în dezvoltarea sa. Compania germană OASE, recunoscută la nivel internațional în materie de divertisment cu apă, a furnizat echipamente și a implementat tehnologie de ultimă generație, unice în Europa. De asemenea, arhitecții proiectului au reinterpretat pentru noul design al ansamblului de fântâni tema Marii Uniri, introducând, în plus, elemente care fac trimitere către horă, alfabetul chirilic și ceramica cucutenilor. Les Ateliers Nomad a dezvoltat un concept creativ complex care îmbină o coregrafie inedită cu toate tehnicile de animație cunoscute în Europa.
Fântânile din Piața Unirii, construite la sfârșitul anilor ’80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume (1.4 km), cu o suprafață a apei de 16.200 m², unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei.
Spectacolul inaugural intitulat „Simfonia Apei” va începe la ora 20:00, la scena montantă în Parcul Unirii, pe acordurile Orchestrei Simfonice București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de pianistul Ștefan Doniga și dansatorii Ana Vișan și Bogdan Iacob din cadrul „Gigi Căciuleanu Dance Company”.
De la ora 21:00, moderatorii Aurelian Temișan și Monica Davidescu vor invita participanții către zona fântânilor, la startul spectacolului în care apa va da tonul. Această parte a evenimentului va dura, în mod excepțional, o oră.
Programul evenimentului de lansare implică restricții de circulație în perimetrul Pieței Unirii și a parcului Unirii, în intervalul orar 18:00 – 23:00, in ziua de 20 septembrie, 2018.
Din 2000, Apa Nova (parte a Grupului Veolia) și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București. În cei 18 ani, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții care depășesc 458 de milioane de euro până în prezent.