O garnitură de metrou a fost vopsită integral cu graffiti pe linia M3: Preciziei - Anghel Saligny. Artiști grafferi din întreaga țară au participat la cea mai amplă operațiune de artă urbană inițiată de Apa Nova București în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Metrorex și Centrul de Informare ONU.
București 22 martie - Apa Nova București în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Metrorex și Centrul de Informare ONU oferă bucureștenilor un mesaj de celebrare a apei printr-un demers inedit de exprimare a artei urbane în Capitală. Opt artiști grafferi din mai multe orașe ale țării s-au strâns pentru a-și pune la bătaie spray-urile și vopselurile pentru un mesaj comun de Ziua Internațională a Apei.
O garnitură de 6 vagoane care circulă pe linia M3 Preciziei - Anghel Saligny a fost complet transformată în noaptea dintre 21 și 22 martie într-un manifest urban dedicat resurselor de apă fără de care viața nu ar mai exista.
Cultura alternativă în București prinde o nouă formă prin acțiunea organizată de Apa Nova care a oferit artiștilor grafferi pânză de exprimare în peisajul urban.
Fenomenul graffiti în București a fost mai puțin încurajat de concursuri de artă urbană până acum. Inițiativa din noaptea trecută reprezintă o dovadă de încredere în cultura alternativă.
"Convertirea spațiului public în manifest urban marchează o nouă etapă în relația dintre bucureșteni și orașul lor. O scenă din peisajul urban, cu care suntem obișnuiți și pe care riscăm să nu o mai observăm, se transformă, prinde viață și colorează o experiență cotidană. Este o acțiune inedită pentru Apa Nova, dar care vine să reîntărească apropierea față de orașul pe care îl deservește." a declarat Bruno Roche, Director General Apa Nova București.
Graffiti-ul reprezintă o formă de comunicare și de exprimare a artei urbane în spațiul public. Metrorex a răspuns prompt propunerii Apa Nova și au organizat această acțiune împreună pentru a transmite bucureștenilor un mesaj inedit despre importanța apei. "În spațiul metroului bucureștean au avut loc numeroase inițiative de artă urbană, de la lecturi în public la diferite alte proiecte culturale sau petreceri underground. Devenit unul din cele mai nonconformiste spații ale Bucureștiului și valorizat prin acțiuni deosebite, orașul de sub oraș reprezintă un spațiu viu, o scenă deschisă a exprimării și a emoțiilor urbane" a declarat Gheorghe Udriște, Director General al Metrorex.
Primăria Municipiului Bucureşti a susţinut realizarea acestui proiect convinsă fiind că mesajul privind importanţa apei, transmis prin intermediul artei urbane, va ajunge în acest mod la cât mai mulţi bucureşteni.
Ziua Mondială a Apei 2012, aduce în prim plan problema secetei sub mesajul: "Siguranța apei și a hranei!" Seceta este considerată în acest moment dezastrul natural care a făcut cele mai multe victime, în ultimul secol.
Mesajele lansate de Națiunile Unite în acest an atrag atenția asupra faptului că accesul la apă înseamnă accesul la hrană, iar accesul la apă de bună calitate înseamnă o hrană de mai bună calitate. Totodată se menţionează faptul că se consumă foarte multă apă pentru a produce hrana noastră zi de zi, de exemplu este nevoie de 1.500 de litri de apă pentru a produce 1 kilogram de grâu. În același fel, este nevoie de 15.000 litri de apă pentru un kilogram de carne de vită.
Dieta la nivel mondial s-a schimbat. Se estimează o creștere în consumul de carne de la 37 kilograme / persoană înregistrată în perioada 1999 - 2001 la 52 de kilograme în 2050. Acest lucru va duce la creșterea producției agricole pentru hrănirea animalelor și la o amprentă de apă sporită.
Lipsa apei și seceta afectează toate continentele și mai mult de 40% din populația lumii.
Aproximativ 30% din totalul alimentelor produse, adică 1,3 miliarde de tone, sunt risipite sau aruncate, pe an. În țările emergente, cantități importante de alimente se strică pe drumul de la fermieri către piețele de alimente pentru că nu există condiții corecte de transport și depozitare.
Mesajul nu poate fi decât unul singur : Siguranţa apei reprezintă şi siguranţa hranei !
Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti și are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Centrul de Informare ONU Pentru RomâniaInființat în iunie 1970, Centrul de Informare ONU pentru România (UNIC București) este unul dintre cele 63 de astfel de centre care funcționează în întreaga lume. Se subordonează direct Departamentului pentru Informare Publică al Secretariatului General ONU și are rolul de a furniza comunităților locale și naționale informații la zi referitoare la activitătile Organizației Națiunilor Unite.