• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Știri

Precipitațiile din zona Băneasa rezolvate în timp scurt de echipele Apa Nova

22/06/2020

În cursul după-amiezii de 21.06.2020 s-au înregistrat fenomene intense de precipitații care au depășit cu mult valorile medii ale lunii iunie. În 2 ore (17:05-19:10), cantitatea de precipitații înregistrată în zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp, având intensități de până la 86,4 l/mp. Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de depășire de o dată la 20 de ani. Conform statisticilor, cantitatea medie de precipitații aferentă întregii luni iunie este de 82,3 l/mp, ceea ce înseamnă că în doar 2 ore a căzut 60% din cantitatea medie pentru luna iunie.

Sistemul de canalizare din zona respectivă este proiectat pentru preluarea unei cantități de cca. 23 l/mp în 2 ore. Asta înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată în zona Băneasa, este necesară o perioadă de timp de cca. 4-5 ore. Practic, putem compara efectul acestor precipitații cu situația în care într-un recipient de 10 litri s-ar dori preluarea imediată a unui volum de 20 de litri. Deși cantitatea de apă căzută în zona și perioada respectivă a fost de 2 ori peste capacitatea proiectată, sistemul operat de Apa Nova București a reușit să preia volumul de precipitații într-un timp de cca. 3 ore.

Apa Nova București s-a mobilizat și a intervenit în zonele vizate încă din momentul primirii avertizărilor din partea ANM, care indicau apariția unor fenomene meteorologice imediate “Cod Portocaliu”, anunțând cantități de 20-25 l/mp, izolat de 30 l/mp.

Astfel, la ora producerii fenomenului erau mobilizate echipe operaționale incluzând: 17 hidrocurățitoare, 29 de autoutilitare și echipamente de pompare și 132 de specialiști ANB, care au intervenit dedicat în teren până la rezolvarea tuturor problemelor generate de evenimentul pluvial.

Echipele ANB au finalizat până la ora 21:30 toate intervențiile semnalate de autorități și consumatori, acționând în toate zonele afectate indiferent dacă acestea fac parte din zona de rsponsabilitate a companiei Apa Nova București.

Din 2000, Apa Nova și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București. În cei aproape 20 de ani, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții care depășesc 500 de milioane de euro până în prezent. Zi de zi, echipele Apa Nova lucrează dedicat și depun eforturi susținute pentru asigurarea funcționalității sistemului de alimentare cu apă și canalizare în condiții de calitate și de siguranță.