• water_ok_icon
  • water_ok_icon

Cu ce ne ocupăm?

Despre noi

Epurăm apele uzate

Apa care curge la robinet ne curăță hainele, mașinile, covoarele, trotuarele, ne spală chiar și pe noi. Dar cine spală apa care curăță orașul?

Unde ajunge apa care se strecoară în sifonul chiuvetei după ce te speli pe mâini? Unde ajunge apa de ploaie de după o furtună de vară? Ce pățește vârtejul din vasul de WC după ce a dispărut? Răspunsul pentru o apa curată și un oraș sănătos se găsește în sistemul său de canalizare.

Rolul nostru...
În București, Apa Nova colectează apele uzate pentru a le evacua prin canalizarea unică a orașului, o rețea care depășește 2.380 de kilometri. E vital pentru calitatea vieții orașului ca sistemul de canalizare să funcționeze tot timpul fără întreruperi și de aceea Apa Nova monitorizează în permanență rețeaua și conductele de evacuare. Ca totul să curgă lin, respectăm cu rigurozitate calendarul de curățare, întreținere și inspecții video.

...Contribuția voastră
Suntem mereu atenți ca rețeaua de canalizare să funcționeze perfect, dar adevărul e că nu putem face asta fără ajutor. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul consumatorilor. Iată câteva moduri simple în care puteți contribui:

-Nu folosiți vasul de WC ca pe un coș de gunoi. Da, tentația de a face nevăzute obiecte în apa vasului de toaletă e mare, dar resturile alimentare, deșeurile sau materialele de construcții formează foarte ușor blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă și chiar și părul sunt cel mai mare dușman al conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori și conduc la blocaje.

-Nu acoperiți capacele căminelor de racord. Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor Apa Nova durează mai mult și e cu mult mai dificilă, spre deserviciul nostru, al tuturor.

Dacă vedeți un capac de cămin spart, lipsă sau distrus vă rugăm semnalizați-l cât mai vizibil și sunați la 021.207.7777 sau *7777 (număr apelabil din reţelele Telekom, Orange şi Vodafone la tariful practicat în aceste reţele).

Obiecte și substanțe care nu trebuie aruncate niciodată în canalizare:

Vopseaua - folosiți întreg conținutul cutiei de vopsea sau donați-o altcuiva spre folosire, în cazul în care v-a mai rămas. O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.

Medicamente - nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că substanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamente expirate, atunci asigurați-vă că sunt sigilate atunci când le aruncați la gunoi.

Produsele cosmetice şi de igienă personală - Trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.

Uleiul alimentar și grăsimea de gătit - Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți și din această cauză aruncarea lui în sistemul de canalizare este ilegală în Uniunea Europeană. Cel mai sigur mod de a scăpa de uleiul de gătit este să apelați la o firmă specializată în reciclare.

Produse electrocasnice şi baterii - Există spații speciale pentru colectarea și reciclarea bateriilor în majoritatea magazinelor mari şi a supermarketurilor. Folosiți-le cu încredere.

Conţinutul foselor septice - trebuie preluat doar de firme specializate care au acorduri de preluare cu Apa Nova pentru deversare în locuri special amenajate. Conţinutul lor nu poate fi aruncat oriunde în canalizare, deoarece poate echivala cu o bombă epidemiologică la nivelul orașului.

Ajută-ne să păstrăm orașul sănătos
Ai fost martor la o deversare ilegală în rețeaua publică? Te rugăm sesizează cât mai repede problema pentru a limita pagubele. Scrie în formularul de aici

Ape meteorice
Apa Nova se ocupă și de preluarea apelor rezultate în urma ploilor sau a altor fenomene meteo. Apele meteorice ajung în rețeaua de canalizare, de unde sunt conduse spre Stația de Epurare de la Glina.

Vrei să afli informații despre permisul de vidanjare a apelor uzate?
Vezi mai multe aici