• water_ok_icon
  • water_ok_icon

Cu ce ne ocupăm?

Despre noi

Producem apă potabilă

E drum lung din uzinele de producție a apei la robinetul bucureștenilor. Misiunea noastră e să ne asigurăm că ajunge la ei așa cum a pornit de la noi – limpede și bună de băut.

Apa există din belșug în natură, dar sursele din care poate fi băută în siguranță s-au împuținat simțitor în ultimii ani. Responsabilitatea Apa Nova începe de la găsirea unor surse de apă viabile pentru București apoi continuă cu un proces complex de transformare în apă de băut.

Apa industrială
Folosită ca reactant, dizolvant sau agent de încălzire / răcire, apa este nelipsită din procesele de producție din majoritatea ramurilor industriale. Pentru că nu poate fi folosită în forma ei naturală, Apa Nova tratează apa printr-un proces specific, care le oferă consumatorilor industriali materie pentru procesele din unitățile de producție.Pasul 1: Captarea apei

Prelevăm apă din cursul râurilor Argeș și Dâmbovița prin mai multe prize de captare.

Pasul 2: Curățarea de deșeuri
La prima întâlnire, în dreptul bazinelor de captare, apa abundă în crengi, frunze, insecte și o mulțime de deșeuri mari și mici, aduse de pe cursul râurilor. Mare parte din ele se opresc în grătarele de filtrare, primele responsabile pentru separarea deșeurilor.

Pasul 3: Îndepărtarea impurităților
Avem de îndepărtat impurități invizibile pentru ochiul liber, care plutesc libere în apă. Pentru a face totul mai ușor adăugăm un coagulant care obligă particulele să se lipească una de alta sub formă de flocoane. Odată decantate pe fundul bazinului flocoanele sunt mult mai ușor de colectat și retras din apă.

Alimentarea cu apă potabilă a Municipiului București este asigurată de trei uzine specializate. După tratare, apa potabilă este direcționată printr-o rețea complexă de apeducte către utilizatori prin intermediul rețelei de distribuție.

Roşu
Descarca aici Informaţii pentru public Uzina Roşu
Descarca aici Ghidul pentru siguranță și situații de urgență SEVESO – Uzina Rosu
Aflată în funcțiune din 1970
Capacitate de producţie: 520.000 m3/zi
Sursă: râul Argeş


Arcuda
În funcțiune din 1892
Capacitate de producţie: 650.000 m3/zi
Sursă: râul Dâmbovița


Crivina
În funcțiune din 2006
Capacitate de producţie: 260.000 m3/zi
Sursă: râul Argeș


Pasul 4: Filtrarea
Inspirați de natură, folosim filtre cu nisip care rețin și elimină și ultimele dintre particulele vizibile.

Pasul 5: Ozonarea
Folosim ozon pentru a elimina bacteriile și virusurile. La contactul cu apa, ozonul descompune materiile organice prezente în apă și îmbunătățește major culoarea și gustul apei.

Pasul 6: Clorinarea
Adăugăm clor în concentrații bine stabilite la ieșirea apei din uzina de tratare și în diferite puncte ale rețelei. E cel mai bun mod prin care ne asigurăm că ținem bacteriile la distanță și că putem păstra calitatea apei de-a lungul drumului ei către consumatori.

Pasul 7: Stocarea și distribuția apei
Apa trece prin conducte sau apeducte concepute special pentru transportul în condiții de maximă siguranță. O stocăm în rezervoare închise (bazine subterane sau construcții supraterane), iar apoi o trimitem printr-o rețea de țevi monitorizate cu ajutorul unor sisteme digitale.

Pasul 8: Transportul apei
Transportăm apa spre destinație printr-o rețea formată din aproximativ 192 km de apeducte, circa 2.500 km de conducte principale și peste 132.000 de branșamente a căror lungime depășește 990 de kilometri.